tisdag 11 januari 2011

Digital kompetens

Igår hade vi en lång dag när vi fördjupade oss i den digitala kompetensen. Samhället och skolan möts av utmaningar som tvingats av den snabba tekniska utvecklingen av kommunikationsmöjligheter via nätet.
Det har blottats ett generationsskifte mellan unga infödda ”digitalingar” och  äldre immigranter.  Den yngre generationen har ett flyt när gäller att hantera hårdvaran den äldre generatione kommer i efterkälk. Däremot har den äldre generationen större möjligheter att sätta kunskaperna i större sammanhang.
Den stora uppgiften för skolan är att eleverna får tillgång till texterna. Vad blir då skolans uppgift när tekniken ruschar fram med utvecklingstakt som inte styrs av de mänskliga behoven utan hur teknikutvecklingen nästan tvingar fram nya behov som kopplas ihop med användare.
Vad är då skolans roll? "Institutionaliserad utbildning måste ofta skapa en bred plattform av generativa färdigheter inom olika områden än specialiserad kunskap." (Lärandets kulturella redskap, Säljö)
Roller och identitet är också intressanta och det finns en rörlighet och möjligheter att pröva olika identiteter.
”Att befinna sig i virtuella världar av detta slag innebär också att man vänjer dig vid att agera utifrån situerade identiteter. Man agerar som ”läsare” och ”chattare”,”spelare”, "informationssökare" eller något annat  och dessa situerade identiteter  innebär också att man ser olika sätt att förhålla sig i och olika sätt att skapa mening som relevanta." (Lärandets kulturella redskap, Säljö)
Att skapa meningsfulla verk vare sig när  det gäller att skapa traditionella bilder eller digitala filmer  skapar vägar till den som gör saker att förstå vad är det som händer i tankarna, när man arbetar.  Den här metakognitiva aspekten som Thomas tog upp i sin föreläsning  var en frisk nyhet för mig.





1 kommentar:

  1. Hej Topi!
    Du har verkligen rätt! Visst är det så att teknikytvecklingen och marknadskrafterna skapar nya behov hos oss. Behov som egentligen kanske ibland stör oss mer än det ger.
    Visst måste man vara ifrågasättande av alla nya produkter som kommer och på vilket sätt vi blir lurade att tro att vi verkligen behöver dem!

    Hälsn Ylva

    SvaraRadera