torsdag 30 september 2010

Bildensom vertyg och vertyg som förverkligar bilden


Vi använder redskap i allt vi gör.
För att kunna skapa bilder behöver  vi redskap och språket som också är ett verktyg. Således skapas bilder som är en produkt men även som ett redskap för att få inblick på den värld bilden vidrör . När jag tänker sociokulturellt blir det lite rundgång i skallen.
Enligt Antonio Damasio består stor del av det mänskliga tänkande  av bilder.
Tolkningen och skapandet av bilder är alltså  något som grundläggande för den kulturella människan.
Hur hänger det ihop med bildskapandet i klasserna. Jag jobbar på mellanstadiet och då måste barnen få verktyg för att kunna skapa bilder. Då blir det mycket diskussioner hur man håller i pennan eller hanterar penseln. Allt för att lösgöra den skapande kraften som annars skulle försvinna i spretiga försök. 


2 kommentarer:

  1. Har du läst Damasio? Verkar jätteintressant! Och visst måste det självklart vara så att bilden är grundläggande för människan, en del av våra uttrycks- och intryckssätt helt enkelt! Varför är inte bilden en självklar del av alla skolansämnen?

    SvaraRadera
  2. I varje språk vi lär oss måste vi kunna grammatiken för att kunna nyttja det. Verktygen är ju grammatiken bl a. Jag kör ganska hårt med mina elever i mycket styrda uppgifter under åk 1 och 2 för att sedan släppa dem fria i åk 3. Då behärskar de "språket" Det är så otroligt häftigt att se!

    SvaraRadera